9 journalistiska knep att använda inom marknadsföring

Anna Härdig •

AdobeStock_67691521-1-303332-edited.jpeg

Content marketing som ett primärt tillvägagångssätt blir allt vanligare för företag inom B2B och B2C. Det handlar om att presentera värdefull information som inte nödvändigtvis skriker reklam. Kunden ska självmant inse egennyttan i att ta del av materialet och då krävs det att skribenten levererar en bra historia i ett tydligt sammanhang. En journalistisk taktik gör detta enklare.

Rollen som skribent är bred. Den kan innehas av en copywriter, en content manager, en digital specialist eller någon annan filur på företaget. Dessa roller har olika för- och nackdelar. Ett företag som ägnar sig åt marknadsföring B2B eller B2C har idag oftast vikt sitt tillvägagångssätt åt inbound marketing. Content marketing är en viktig pussebit inom detta. Idag ska vi prata om hur en journalist kan jobba i den rollen och vilka journalistiska arbetsmetoder som alla skribenter, oavsett titel, kan använda sig av. 

  1.  Åhfanismen

Journalister letar efter det där lilla som får kunden att utbrista ”åh fan!” när den får reda på vad som pågår. Åfanismen är även ett sätt för journalisten att nosa upp sina nyheter. Känner journalisten själv ”åh fan!” rör det sig troligtvis om en nyhet värd att rota vidare i. Alltså, om du själv reagerar på något så kommer andra också att göra det. Du måste bara presentera det för dem på ett sätt som resulterar i en önskad reaktion.

  1. Vad är grejen?

Vårt samhälle svämmer över av information och det kan vara svårt att sålla fram det väsentliga ur detta flöde. När du tagit del av alla komponenter inom ett ämne eller en nyhet som du ska skriva om, se till att hitta grejen. Det finns ett uttryck för detta; ”Don’t bury the lead!” Det betyder att det viktigaste ska komma först. Sedan detaljerna. Blir texten för lång ska du kunna sålla underifrån och upp.

  1. Show. Don’t tell.

Många journalister ser sig som opartiskhetens riddare. Detta blir svårare i ett PR-sammanhang när en produkt eller tjänst ska framstå i ett glittrande ljus. Däremot kan tricket att påvisa snarare än att övertala läsaren vara användbart här. Istället för beskriva en produkt eller tjänst som ”den bästa på marknaden”, bevisa det då med statistik och fakta.   

  1. Snoka!

Inse vikten av noggrann research, hitta ett antal säkra källor för statistik och information och använd dig av dessa. Lär dig söka efter rätt saker, lär dig vilka personer du kan ringa för att få reda på mer och läs på om vilka dokument som är offentliga och lätt kan begäras ut. Skandinavien utmärker sig i världen med vår offentlighetsprincip, vilken innebär att vem som helst ska kunna begära ut och ta del av allmänna handlingar.

  1. Att komma till tals

En text känns ofta mer lättläst och intressant om det finns citat ur någon form av intervju involverat. Dessutom kan du låta andra än dig själv komma till tals i ämnet du skriver om. Låt säga en expert, en kund, en ansvarig för produkten eller tjänsten med flera. På detta vis kan du framföra ämnet ur olika perspektiv samtidigt som du själv håller dig opartisk, vilket ökar tilliten för texten och även det som beskrivs i den.

  1. Jobba med rubriken

Träng inte in en massa SEO-vänliga ord i rubriken bara för att texten ska bli lätt att hitta på Google. Spara SEO:n till brödtexten och satsa på att få till en tydlig och slagkraftig rubrik istället. Fundera på vilken typ av rubriker du själv dras till i tidningar och på nätet. Om du väljer att ha en påföljande ingress, se till att den inte bara upprepar rubriken, utan låt den sammanfatta innehållet på ett bra sätt som lockar till vidare läsning.

  1. Den större bilden

Oavsett vad du skriver om kan det vara en god idé att försöka placera ämnet i ett större sammanhang. Content marketing handlar mycket om att skapa ett mervärde för läsaren. Genom att placera ditt ämne i en bredare kontext kan du öka läsarens förståelse för varför ämnet är viktigt. Du kan till exempel undersöka om det går att använda sig av nyheter och snackisar för att skapa sammanhang och en känsla av aktualitet.

  1. Kläderna gör mannen

Var noga med stavning, grammatik och utformning. Om texten känns språkligt korrekt ökar trovärdigheten för att även själva innehållet är väl genombearbetat och ordentligt kontrollerat. En språklig eller grammatisk miss kan annars roffa åt sig allt fokus från innehållet, hur bra detta än är.

  1. Våga fråga

Inom journalistiken finns det fem viktiga frågor att ställa när något skett; vad, när, var, vem, och varför? Eventuellt även; hur? Alla dessa är kanske inte nödvändiga när det rör marknadsföring, men syftet är att fortsätta våga ställa frågor tills du förstått grejen. Det spelar ingen roll om frågan känns dum eller obekväm. Fråga ändå! Sålla sedan. 

 

Ett journalistiskt närmande i metodik lämpar sig särskilt bra för rapporter, white papers, kundcase, success stories, bloggar, e-böcker och annat premium content.  En journalist är dessutom beredd på att texten kommer gå igenom många händer och kritiska blickar innan den publiceras. Och tur är väl det!

Vill du ha fler tips om metoder för ett lyckat genomförande av inbound marketing? Då kan du ladda ned vår kostnadsfria eBook här nedan!

LADDA NER – GUIDE TILL EN LYCKAD ADWORDS-ANNONSERING

 

Recent Posts

Want to know more? Get in touch!