Hur du lyckas med ett webinar 2018

Anna Härdig •

webinar

Den digitala närvaron är ständigt föränderlig. För att B2B-företag ska kunna fortsätta generera kvalitativa leads krävs det att ens metoder återkommande ses över. Hur har tekniken, och framförallt publiken, förändrats? Kan man fortsätta göra samma sak fast på ett nytt sätt?

Webinars är ett populärt sätt att ge potentiella kunder ny kunskap, sprida medvetenhet om företaget och på så sätt generera fler kvalitativa leads.

73 procent av chefer inom marknadsföring och sälj anser nämligen att webinars är det bästa sättet för att generera kvalitativa leads. Webinars har ett högt engagemang hos tittarna, de går att forma för alla delar i kundens köpresa och du kan få reda på mycket information om dina nya leads, både när de registrerar sig, under webinaret och efteråt.

Så hur lyckas du med ditt webinar år 2018?

  • Välj ämne utifrån vad dina säljare anser. Såklart finns det en massa bra förslag på ämnen om man bara googlar över hela webben. Det är lätt att välja ämne utifrån vad alla andra gör och vad som är trendigt för tillfället. Men det är ju leads till just ert företag ni vill ha! Så, vad jobbar just ni med? Vad erbjuder ni? Era säljare blir här en guldgruva av information. De är vana att bemöta motfrågor, att besvara dessa med konkreta argument om varför just era produkter är bra och vet även hur en presentation bäst läggs upp för att resultera i ett eventuellt sälj. Så hör med era säljare! Vilka problem uppger de potentiella kunderna att de har idag? Hur kan ni lösa dessa problem? Vilka tankar rör sig i prospektens huvuden? Vad kan de möjligtvis vilja veta mer om? Gräv där ni står!

  • Gör en kundundersökning i miniformat på webinarets tacksida.
    Exempelvis en enkät med tre frågor om vad den blivande deltagaren hade velat att webinaret skulle fokusera mest på eller vilka problem de tampas med i nuläget. På så sätt får du deltagaren mer engagerad redan från början och kan dessutom samla in användbar information om dina prospekts.

  • En webinardeltagare ger i genomsnitt ett webinar 61 minuter av sin tid. Trots det finns alltid risken att deltagaren loggar ut om webinaret blir för trist och inte ger personen något. När du väl lockat besökare till ditt webinar vill du ju att de ska stanna kvar och se hela. 

  • Var därför också tydlig med hur lång tid webinaret kommer ta och håll sedan den tiden. Det gör det enklare för deltagarna att planera sin kalender vilket ökar chansen för att de dyker upp och hänger kvar tiden ut.

  • Ha inte bara interna talare. Bjud in och samarbeta med ytterligare ett företag inom samma bransch och låt utomstående expertis komma till tals. Be dessa samarbetpartners hjälpa till i marknadsföringen kring webinaret. 

  • Låt inte webinaret handla om er produkt. Webinar är en lek med ordet seminarie, ett tillfälle för lärande och kunskap att ha nytta av i livet. Att er produkt kan hjälpa era kunder är en sak, men prata istället om varför sådan nytta faktiskt är bra.

  • När webinaret börjar närma sig, se då till att skicka ut påminnelser om detta. Passande är att göra detta två gånger, en dag och en timme innan det är dags. De flesta registrerade deltagarna kan ha glömt bort alltihop och då riskerar du att tappa många intresserade deltagare helt i onödan. 

  • Tänk nytt gällande både tekniken och det muntliga. Ett powerpoint-bildspel och en person som snackar i bakgrunden har gjorts otaliga gånger, och visst fungerar det helt okej. Däremot kan konceptet lekas en del med. Testa att prata mer frispråkigt, som om ni har en diskussion med era deltagare. Att lyssna på någon som maler fram ett manus rad för rad är inte det som fastnar bäst. Om ni, som ovan förslag nämnt, samarbetar med någon yttre part kan ni testa att köra presentationen som en dialog. Låt deltagarna ställa frågor som ni svarar på live, detta håller dem definitivt engagerade.

  • Testa att informera alla deltagare om att ni inte kommer spela in webinaret (om det nu är så), de som registrerat sig kan alltså inte välja att se webinaret vid ett senare tillfälle. Visst, ni kanske riskerar att tappa några som faktiskt inte kan vara närvarande just den tid webinaret är, men ni kan också ”tvinga” folk att närvara genom att spela på känslan av att detta är en bristvara, ett tillfälle som bara sker en gång. Alla med minsta lilla FOMO (fear of missing out) kommer dyka upp.

  • Ni kan även locka med en give-away för alla som dyker upp. Kanske en bok om ämnet eller något premium content ni gjort själva?

  • För B2B-företag passar det bäst med ett webinar i månaden, inte fler. Jobba mer sparsmakat i en värld av överflöd. Liksom att B2B-företagen vill ha kvalitativa leads vill dessa potentiella leads ha kvalitativt content.

  • När webinaret är över kan ni börja jobba med er analys. Vad funkade och vad funkade inte? Vilka registrerade sig och vilka av dessa dök faktiskt upp? Vilka registrerade sig inte alls? Vilka leads blev sedan kunder? Vad kan svaret på dessa frågor säga om er process att marknadsföra webinaret? Spelade ni in webinaret för att kunna sända det igen senare, eller är det viktigt att det var ett unikt tillfälle för prospekten att ta del av er kunskap?

Summa summarum; om ni vet varför ni gör som ni gör blir det enklare att kontrollera hur det går på vägen och om något bör ändras.

Vill ni ha fler tips kring hur ni skapar ett riktigt bra webinar? Tveka inte att kontakta oss!

KONTAKTA OSS FÖR MER INFORMATION

Recent Posts

Want to know more? Get in touch!