Är det dags att lägga på luren?

Anna Härdig • 12 Sep, 2017

 

Bara för att det snackas om inbound betyder det inte att det är det enda som gäller. Fortfarande fungerar telemarketing mycket bra. Det gäller bara att lyckas plocka med sig denna outboundmetodik in i framtidens branschklimat.

Ingenting är någonsin helt utdaterat. Det behöver oftast bara en uppfräschning, ett nytänk, ett lyft. Eller få en kompis som kompletterar dem. Inbound och outbound är de bästa av vänner, men vänskap måste underhållas. Outbound kanske kan anses utdaterat i vissa sammanhang, men har fortfarande en viktig roll att spela i den kompletta marknadsföringen.

Telemarketing, eller telefonförsäljning, är en klassiker. Redan 1908 kunde det köpas annonser via telefon och på 1960-talet arrangerade bilföretaget Ford en telefonförsäljningskampanj. De ringde då upp tänkbara kunder för att kartlägga hur marknaden såg ut och vad som försäljningsmässigt skulle kunna fungera på sikt.

Hur står det egentligen till med denna metod idag? Bara fint, tydligen. Det som idag fungerar bäst är att använda sig av flera olika kanaler i sin marknadsföring. Multi-channel, som det så fint heter på engelska. Det är det prospektering handlar om idag, och många är företagen som försöker knäcka koden för den gyllene balansen mellan inbound och outbound.

 

Telemarketing har en hel del fördelar!

  • Det är en direkt dialog, människor emellan, vilket alltid är givande. Om du inte får sålt något kanske du i alla fall kan få reda på mer om kunden, även anledningen till att ditt erbjudande inte lockade och vad du kan slipa på i pitchen. Svaren blir alltså inte bara ett binärt ja eller nej utan ett svar på "varför".
  • Även om du inte får svar vid din uppringning, lämna ändå ett röstmeddelande samt skicka ett mail. Din potentiella kund lär kanske inte ringa upp dig, men röstmeddelandet ökar chansen för att personen i alla fall svarar på ditt mail. Triple-touch, bra grej!
  • Telemarketing ökar chansen att bygga stabila relationer med kunderna. Kunderna kan förklara sina problem och säljaren kan direkt föreslå lösningar. Den personliga kontakten skapar förtroende i längden.
  • Genom direktkontakt sparar du både tid och pengar och du vet att ditt erbjudande når just den kundgrupp du valt ut. Var kunderna håller hus spelar ingen roll.
  • Oavsett om den du ringer upp vill köpa eller inte så har du i alla fall fått nämna ditt varumärke vid namn. På detta sätt skapar du ändå medvetenhet runt ditt företag. Du kanske har en ny produkt eller ska ge dig in på en ny marknad?
  • Genom att outsourca dina telemarketingkampanjer till erfarna lead-generation-bolag får du tid över och kan istället fokusera på att förbättra kundupplevelsen för dina redan viktiga kunder.
  • Telemarketing genererar data. Du kan få statistik över hur din marknad ser ut, vilka företag du ska lägga mer tid på och vilka som kan vänta. Framförallt vet du när det är läge att göra en vass återkoppling.

Så, är telefonförsäljning och cold calls ett utdaterat kort? Kort svar; nej. Men att bara förlita sig på en enda kanal för att nå ut med sin marknadsföring är däremot ingen bra idé. Likt innehållet i en smågodispåse behövs olika sorters karameller för att det ska bli en bra kväll. Så lyft luren och fortsätt ringa!

 

Brightvision jobbar hårt med både telemarketing och digitala kampanjer. Välkommen att höra av dig om du vill veta mer!

Boka 60 minuter kostnadsfri rådgivning

Prenumerera på vår blog