Är dina marknadskampanjer lönsamma?

Fredrik Gunnarsson • 22 Mar, 2017

 Är dina marknadskampanjer lönsamma?

Att mäta ROI på marknadskampanjer borde egentligen vara en självklarhet, men för de flesta är så inte fallet.

  1. Det är (tyvärr) inte en prioritet hos många, tidsbrist gör att många har fullt upp med att få själva kampanjen att hända.
  2. Många mäter men får fel siffror på grund av bristande datakvalitet, saknade inmatningar eller felaktiga kalkyler eller schablonvärden.
  3. Det är svårt, hur vet man vad som egentligen gjorde att man fick en affär?

Det blir allt viktigare (och enklare!) att mäta marknadskampanjer

Är magkänslan er guidande stjärna så är mitt råd att byta strategi. Idag är det datadrivna organisationer som lyckas bäst, därför måste ni också bli en datadriven organisation.

Ju mer datadrivna ni blir, desto mer kommer ni att lära er och då kommer ni att kunna ta bättre beslut. Bättre beslut leder till bättre marknadskampanjer, lägre kostnader och bättre resultat. Det låter väl intressant?

Idag har du bättre verktyg än någonsin för att mäta hur många som tittar, klickar och köper dina produkter. Vilka som gör det, varför dom gör det, hur dom gör det. Mycket av detta i realtid.

Mät hela köp och säljcykeln

Det är en bra start att mäta hur många besökare ni har på hemsidan, och det är ett bra mål att öka trafiken med 20 %. MEN är det en lönsam investering att lägga resurser på?

Hur många av besökarna på websidan konverterar till leads? Om ett lead skulle vara en lämnad emailadress – hur är konverteringen från lead till köpande kund? För det är ju en köpande kund du i slutändan vill ha, eller hur.

Det är nu det blir komplicerat och nyckeln är att hitta en struktur som gör att ni kan mäta konverteringen hela vägen till en köpande kund.

Råd för att skapa lönsammare marknadskampanjer

  • Räkna med alla kostnader för att få en fullständig kostnadsbild. Det inkluderar er egen tid, annonskostnader, partnerkostnader samt eventuella övriga kostnader. Annonskostnader och partnerkostnader bör vara relativt enkelt att mäta. Interna kostnader är svårare, men en stor post så den är viktig att ha med.
  • Bekanta er med begrepp som MQL, SQL, SAL. Dessa är de kanske vanligaste begreppen och definitionerna på hur en köpare rör sig genom köp- och säljcykeln. Genom att definiera dessa internt så pratar ni samma språk, samt att ni kan jämföra er med liknande bolag för att få en fingervisning om era konverteringsgrader. Det viktiga är att ni har tydliga mätpunkter igenom hela er köp- och säljcykel. Från hemsida till avslut.
  • Reflektera över om er data ger er insikter och huruvida ni tar beslut utifrån data. Gör ni inte det så är det ett tecken på att ni mäter fel saker, att ni inte litar på er data eller att ni inte använder er av data.
  • Statistiken och er data måste vara synlig för hela teamet, notera att köpresan går genom både marknads- och säljavdelningen. Detta är ju ett gyllene och kanske bästa sättet att öka samarbetet och förståelsen mellan marknadsavdelning och säljavdelningen – något som är högt upp på agendan hos de flesta företag idag.

Att mäta marknadskampanjer är svårt. På Brightvision tycker vi att det är slutresultatet som är viktigast så vi vill gärna prata med dig om ROI på era kampanjer, gärna över en kaffe eller en öl, så slå oss en signal.

 

Prenumerera på vår blog