3 digitala trender inför 2018

Anna Härdig • 5 Jan, 2018

trends-569740-edited.jpeg

Nytt år innebär nya strategier och när det gäller digital marknadsföring kan mycket förändras på ett år. Här kommer därför exempel på tre spridda trender vi sett kommer öka under det här året.

När ni genomfört ett uppdrag eller projekt åt era kunder är det kutym att sätta sig ned för att gå igenom resultatet. Vad gick bra och vad gick mindre bra? Vad har ni lärt er och hur kan ni förbättra arbetet inför kommande projekt?

På samma sätt är även ett år som kommit till sitt slut ett genomfört projekt. Nästa år är ett nytt projekt som kan genomföras ännu bättre än det senaste. Då gäller det att hålla åtminstone lite koll på vad som händer i branschen och vad som förändrats. Skillnaderna kan bero på nya tekniska landvinningar och nyhetens behag, men lika mycket på den generella psykologin hos oss människor.

  1. Fler vägar för kundkontakt

Kunderna förväntar sig i allt högre grad att snabbt och smidigt kunna komma i kontakt med er som företag. Kanske har de inte alltid en stor och bred fråga, lämplig för mail, utan istället en liten undran som borde kunna svaras på raskt.

Detta har resulterat i begreppet messaging, alltså att som företag finnas tillgänglig i sociala medier och använda sig av dessa sidors chatt- och meddelande funktioner som en väg för kunderna att kontakta er. Ni kan även skaffa er en chatbot eller ett internt chattprogram på er hemsida.

Oavsett vilken rent teknologisk väg ni väljer att gå så har denna snabba direktkontakt en viktig funktion. När någon besöker er hemsida och kanske inte direkt hittar en viss information finns risken att besökaren lämnar sidan och söker sig någon annanstans. Det är inte alltid lätt att veta var och hur man kan vara mer tydlig med informationen man erbjuder, men med en intern chatt eller annat messaging-program ger man besökaren möjlighet att direkt kunna få svar på något vilket i sin tur bidrar till att besökaren stannar kvar på hemsidan och förhoppningsvis blir en kund till er.

 När kunderna kontaktar er på grund av brister i informationen på er hemsida ger det er också en tydlig bild av vad som fattas för att ni ska kunna bli ännu bättre på att kommunicera ut era tjänster. Chattfunktionen ger era kunder möjligheten att ställa frågor ni inte kunnat lista ut att de ens hade. Ni får i er tur reda på mer om hur kunden tänker och resonerar vilket gör att ni kan skärpa era erbjudanden.

  1. Multimedia är tillbaka

Själva ordet ’multimedia’ har varit lite ute de senaste tio åren, men nu är begreppet på väg tillbaka in i vårt ordförråd! Bloggar och annat textuellt content är inte det enda formatet som går hem på marknaden, helst ska byråer idag hantera och använda sig av så många olika format som möjligt, detta oavsett om ni jobbar B2B eller B2C. 

Globalt sett består snart 80 procent av all intertrafik av trafik från videos. Att i alla fall se över vilka alternativ ni har för en genomtänkt videostrategi är därför en god idé, över 70 procent av alla B2B-företag använder sig nämligen av video redan idag. Video marketing är det format som mest hjälper till att öka kännedomen av ett företag samt ger företaget högre ROI. Majoriteten av B2B-kunder uppger nämligen att videotittande är en väsentlig del av aktiviteterna mot ett köp.

Även podcasts är ett format vars popularitet bara fortsätter att stiga. Av alla medieformat är podcasts det enklaste att ta till sig i och med att det inte kräver särskilt mycket av lyssnaren samt att de flesta varje dag stoppar in sina hörlurar i öronen och försvinner ett tag. Vanan att lyssna på något finns alltså redan där och en podcast kan lyssnas på vart som helst, när du pendlar, när du diskar, när du tränar. En fördel för marknadsförare är dock att hålla podcastens längd ganska kort, då ökar chansen att även de som inte från början är superintresserade ändå lyssnar.

Att använda podcasts inom B2B-markandsföring är samma princip som att blogga. Du har något att berätta, något att lära ut, något som kan vara till nytta för kunden. Istället för att skriva ut det i en blogg kan du alltså göra podcast om det istället (eller en vlogg, vilket ju som ovan nämnt också är inne). Ni kan intervjua personer som är väl insatta inom olika branschkategorier eller intervjua kunder till ett kundcase. Dialoger i form av intervjuer passar nämligen perfekt för podcast-formatet.

Tips! Om du inte vet om vad du ska börja podda kan du alltid återanvända ditt redan producerade content och omvandla det till podcast-format! 

  1. Håll ditt content ännu krispigare

Definition of crisp in English:

crisp
adjective
3 (of a way of speaking) briskly decisive and matter-of-fact, without hesitation or unnecessary detail.

Detta gäller bland annat eBöcker som länge har varit en av branschens bästa format för nedladdning och leads generering. Detta gäller fortfarande, men upplägget på eBookens innehåll bör ses över. Långa, tunga textmassor som kan likställas med en roman i pdf-format orkar vi inte längre med. eBookens upplägg måste moderniseras för att passa vår nya, förkortade koncentrationsförmåga.

Försök se eBooken som en pysselbok istället. Visst, fyll den med intressanta texter, men se till att detta inte är det enda. I eBooken kan infografer gärna få plats, kanske quiz eller undersökningar eller något som leder till mer interaktiva former av content.

Vad gäller eBookens layout är det viktigare än någonsin att innehållet är lättläst och går snabbt att scrolla igenom för att hitta det väsentliga som just du letar efter.

 

I ett försök att vara krispiga avslutas därför denna blogg här, men fler spaningar kommer att publiceras på denna sajt framöver!

Vill du veta mer om inbound marketing kan du ladda ned vår eBook här!

LADDA NER – GUIDE TILL EN LYCKAD ADWORDS-ANNONSERING

Prenumerera på vår blog