3 tips på hur du kan förbättra din sälj- och marknadsföringsteknik

Guest Author: Carina Duffy •

hubspot-software

Idag är det hela 37% av inköpta sälj- och marknadsföringssystem (som exempelvis HubSpot) som inte används, enligt rapporten om programvaran av 1E 2017. Många användare har fastnat i det så kallade “implementeringsträsket”, som vi kommer gå in på mer nedan. Företag går  miste om miljarder dollar då många marknadsförings- och försäljningsteam inte tar tillvara på de verktyg som de betalat massa pengar för.  

“37% av inköpta sälj- och marknadsföringsverktyg används inte.”
Rapport om programvaran av 1E 2017 

Denna siffran fortsätter att öka, vilket innebär att det är allt fler som aldrig, eller bara delvis, använder den köpta programvaran till 100%. Det är därför viktigt att fråga sig varför man köpte verktyget från första början och validera om det är värt att fortsätta använda det I genomsnitt använder företag 91 olika typer av marknadsföringstjänster. Med alla dessa verktyg, så kommer vi någon gång att komma till den punkten där vi frågar oss själva: “slösar vi pengar på det här verktyget?” 

I detta blogginlägg kommer vi att ge dig 3 tips på hur du kan få ut så mycket som möjligt av era sälj- och marknadsföringssystem, och därmed se till att ni får värde för de pengar som ni investerat. 

1. Se upp för försäljningsutopin

Många hamnar i den så kallade “försäljningsutopin”, där man tror att en enda programvara är lösningen på ens problem. Det är vanligt att programvaran säljs in som det perfekta verktyget genom att du får se en studie över hur ett annat företag använder detfelfritt.  

För att förklara innebörden av försäljningsutopin så har vi valt att använda HubSpot som exempel, men detta kan även vara applicerbart på andra större system. Många som köper HubSpot tror att de per automatik kommer att lyckas med sin Inbound Marketing eller att verktyget kommer hjälpa till att effektivisera säljteamet. Så fungerar det tyvärr inte, utan det kommer krävas ett hårt arbete för att nå framgång med ett verktyg som HubSpot 

2. Förvänta dig att fastna i “implementeringsträsket 

Efter att du förstått värdet av det köpta verktyget, är det nu dags för ett omfattande arbete att implementera det. Det kommer till en början krävas en hel del tekniska inställningar (DNS, subdomäner, e-postkonfiguration osv.), som troligtvis kommer att behöva lösas av erat IT-team. 

Du kanske redan har slutfört implementeringsfasen, men insett att verktyget inte lever upp till dina förväntningar. Du börjar tappa motivationen och dina förväntningar på försäljningsutopin minskar och du fastnar i implementeringen.  

Det är här många inser hur mycket arbete som ligger bakom för att kunna använda verktyget effektivt. Man börjar också ifrågasätta varför verktyget inte fungerar lika smidigt som vid den visade studien som fick dig att vilja investera i det från första början.  Det hårda arbetet som krävs är dessvärre oundvikligt, men när du väl tagit dig igenom implementeringsfasen så kommer det att löna sig. Så, håll ut och låt oss titta på nästa tips! 

3. Erövra implementationen och nå framgång 

Hur tar man sig då förbi försäljningsutopin och implementeringsträsket för att nå framgång Det finns fyra sätt:

  • Utbilda och engagera 

Samarbeta med andra användare och lär dig använda verktyget på andra sätt än enbart via onboarding och tutorialsLär dig mer om verktyget och hur du använder det till dess fulla potential genom att interagera med andra användareFör att få ut mesta möjliga av verktyget krävs det att du är en aktiv och engagerad användare. 

  • Tänk utanför boxen 

Det är viktigt att inte bara lägga fokus på det nya verktyget, utan att också gå tillbaka till dina marknadsförings-, försäljnings- och webbstrategier för att säkerställa att ditt företag, i grund och botten, har effektiva inbound-strategier. Ett verktyg utan en bakomliggande strategi kommer inte att leda till framgång. 

  • Fråga efter hjälp 

Våga fråga efter hjälp. Verktyget erbjuder support och möjligheten till att ställa frågor till andra användare som har gått igenom samma process.    

  • Bli ämnesexpert

Om du vill få värde för era investerade pengar och nå verktygets fulla potential, så behöver du sträva efter att bli expert på verktyget. 

Du kanske inte kommer att bli ett praktexempel för verktyget, men oavsett så kommer det att vara en stor framgångsfaktor för ditt företag om ni sätter upp mål inom organisationen och verkligen sätter er in i hur verktyget fungerar. 

Vill du veta mer? Är du fast i implementeringen och behöver hjälp för att komma vidare? Om du är verksam utanför Norden, vänligen kontakta oss på IMPACT, annars kontakta Brightvision direkt här.

Du kan också titta på webinaret "Hur du får ut mesta möjliga av din marknadsföring och försäljningsteknik" här.

Recent Posts

Want to know more? Get in touch!