Använd inbound metodikens fyra steg för att generera fler kvalitativa leads

Anna Härdig • 24 Nov, 2017

AdobeStock_64285704-054771-edited.jpeg

Marknadsföring handlar till stor del om att skapa kunder av absoluta främlingar. Men hur gör man detta? Ett sätt är genom inbound metodikens fyra grundpelare i form av begreppen attract, convert, close, delight.

Att skaffa dig kunder är lite som att skaffa nya vänner. Du kan inte börja med att bjuda in en total främling till en mysig skräckfilmskväll, lika lite som det ologiska i att berätta för din närmsta vän vad du heter. Som vanligt handlar det om att erbjuda rätt information, i rätt ögonblick, till rätt person. Därför finns det fyra tydliga steg för marknadsförare att gå efter när de ska skapa nya relationer, alltså nya kunder. De fyra stegen är attract, convert, close, delight. På svenska betyder det att attrahera, konvertera, stänga affären medan delight inte bara är njutningen i att fått en ny, nöjd kund, utan även att denna kunden nu kan fungera som en ambassadör för din verksamhet.

ATTRACT – gör främlingar till besökare

Troligtvis vill du inte bara att dina hemsidebesökare gör just det; bara besöker. Du vill att de ska stanna på din hemsida, klicka sig runt, tycka att det är intressant Attraktivt rent av. En attraktiv hemsida med attraktiva erbjudanden. Så ska besökarna tänka. Men då måste du locka dit personer som du tror blir attraherade av just dina erbjudanden. Hur gör du det?

 • Börja blogga! Vad tror du att dina potentiella kunder letar efter när de är ute och surfar på nätet? Vad har de för problem som du skulle kunna lösa åt dem? Skapa content som ger mervärde för läsaren.

 • Skaffa dig en strategi för ditt content. När, var och hur ska du presentera ditt content för den blivande kunden? Vilka keywords ska du använda dig av för att sökordsoptimera just ditt content mot just den kunden?

 • Använd dig av sociala medier. Om du har lyckats med att skapa intressant content som dina potentiella kunder verkligen gillar är chansen stor att de gillar och delar med sig av innehållet i sina sociala medier. Sociala medier ger dig också chansen att enklare interagera med dina kunder och bidra med en personlig touch.

CONVERT – gör besökare till leads

Nu har du fått tag på besökare som gillar det du gör. Nu vill du att dessa besökarna ska bli varma leads. För att göra detta måste du starta en konversation med dem för att på så sätt kunna erbjuda dem relevant content som passar just dem. Konversationen ska bestå av någon form av Call-To-Action, en uppmaning för besökaren att göra något.  

 • En landningssida med påföljande formulär (CTA) är ett bra sätt att dels få reda på vad personen är intresserad av, men ger dig också nödvändiga kontaktuppgifter till personen för vidare erbjudanden och kommunikation.

 • Vissa besökare kanske hellre vill oka ett möte med dig direkt. Se då till att det på er hemsida finns en tydlig strategi för hur det går till.

 • Skaffa en chatbot eller en vanlig chattfunktion. Att snabbt och lätt kunna kontakta er via en chatt och få svar direkt är något som hjälper konverteringshalten just eftersom kommunikation kan ske när kunden är som mest engagerad.

CLOSE – gör dina leads till kunder

Nu har du förhoppningsvis en massa varma leads på handen. Dessa vill du nu ska ta det slutliga steget och bli riktigt kunder. Här finns det många olika verktyg man kan använda!

 • Ett förslag är att analysera vilka av dina CTA:s och andra marknadsstrategier som genererat flest och bäst leads, alltså vilka kategorier av actions har resulterat i faktiskt sälj? Här är det viktigt att marknads- och säljteamen arbetar tillsammans för att vidareutveckla detta.

 • Du måste ta väl han om dina leads, som små barn! Du måste göda deras uppvisade intresse genom så kallad lead nurturing. Vilka sidor har de besökt, vilket content gillar de, vad har de laddat ned? Håll dem i loopen! Även lead scoring är aktuellt här om du enklare vill hålla koll på all information som trillar in.

 • Använd dig av email! När en potentiell kund följt en CTA och uppgett sina kontaktuppgifter, men kanske ändå inte är helt redo att köpa något, då kan du skicka givande emails inom det ämne de verkar vilja ha hjälp med eller uppvisat intresse för.

DELIGHT – gör kunderna till ambassadörer

Vad roligt att folk köper av dina varor och tjänster! Men bidrar du verkligen med något de inte kan finna någon annanstans? Nej, kanske inte. Då är det oerhört viktigt att få kunderna att stanna kvar som kunder, att ge dem en kundupplevelse utöver det vanliga som gör att de inte bara förblir kunder utan även indirekt hjälper till att sprida ett gott rykte om ditt företag. Relationer måste vårdas!

 • Om en kund redan köpt en viss vara eller tjänst vill den inte ha samma erbjudande en gång till, särskilt inte om produkten helt plötsligt blivit billigare än vid den tidpunkt då kunden faktiskt köpte den. Det stavas frustration och det vill vi inte ha. Du måste erbjuda kunden smart content. Håll alltså isär vilka erbjudande som passar för första gångs kunder och vilka som passar för lojala kunder. Håll reda på livscykeln hos dina buyer personas!

 • Ta all kommunikation i alla kanaler på allvar. Genom att hålla dig uppdaterad och ha en hög och snabb svarsfrekvens vad gäller frågor, kommentarer och förfrågningar kan du skapa mer meningsfulla dialoger med dina kunder. Ni har ju faktiskt en relation.

Att metodiken attract, convert, close, delight bidrar till marknadsresultat är väl känt. Men ofta räcker det inte att enbart förstå och använda sig av detta. Metodiken fungerar bäst i kombination med andra metoder inom inbound marketing.

Vill du lära dig mer om dessa övriga metoder och hur du praktiskt kan applicera dem i din vardagliga verksamhet? Då kan du ladda ned vår kostnadsfria introduktionsguide till inbound marketing här nedan!

LADDA NER – GUIDE TILL EN LYCKAD ADWORDS-ANNONSERING


P.S. Om saker går fel kan du istället använda Bear Grylls-metodiken: Improvise. Adapt. Overcome.

Recent Posts

Want to know more? Get in touch!