Hur skapar du landningssidor som konverterar?

Anna Härdig •

runway-1-881623-edited.jpg

Det spelar ingen roll hur effektiva dina annonser är eller hur mycket trafik de drar till din hemsida. Om besökarna vänder i dörröppningen blir det inga köp. Använd dig därför av landningssidor för att ta reda på exakt vilka av dina besökare som kan vara potentiella kunder. 

Visst är det roligt med besökare till sin hemsida, men om de sedan inte gör något mer än att just besöka den är det inte lika kul. Det är som om du anordnat en vernissage där du vill visa upp tavlor du målat och hoppas få sälja och så kommer det bara dit personer som äter upp alla snittar, dricker upp all champagne och sedan drar. Detta utan att ens visa något intresse för tavlorna.

Frågan är vems fel det är? Kunde du kanske ha varit tydligare med syftet med vernissagen? Hängde tavlorna så gästerna kunde se dem? Fanns det någon information? Kanske var det för stökigt och för mycket intryck för gästerna att ens ta in? Vet de ens varför de besökte på vernissagen?

Fyra sekunder. Det är den tiden det tar för en genomsnittlig besökare att döma din hemsida. På denna korta tid måste du hinna nå ut med så mycket som möjligt. Det är därför viktigt att du redan på startsidan berättar för besökaren vart den hamnat och vad du erbjuder. Din hemsida ska vara lättnavigerad och tydlig i sitt uppsåt. För att med större sannolikhet kunna konvertera dina besökare till kunder behövs dessutom en landningssida.

En vanlig missuppfattning är att en landningssida enbart är en sida där besökaren ”landar” efter att ha klickat någonstans. Det är det inte. En landningssida är en sida som uppfyller ett enda syfte. Det som gör landningssidor så konverteringsvänliga är det faktum att besökaren medvetet har klickat sig dit. Besökaren är redan intresserad, nu behöver den bara en sista uppmaning innan den förvandlas till en potentiell kund.

På landningssidan ska det finnas någon form av erbjudande som alltså får besökaren att konvertera. Det kan röra alltifrån en produktsida med varuartiklar, ett formulär där besökaren kan anmäla sig till ett nyhetsbrev eller en sida där besökaren kan boka in sig på något. Syftet är, oavsett vad det gäller, att få besökaren att vilja ta del av erbjudandet.

 

Att tänka på vid skapandet av en landningssida

  1. Bakgrundsinformation

Innan besökaren klickar sig in på din landningssida måste du vara säker på att du har tillhandahållit besökaren all den information som kan tänkas viktig för ett köpbeslut. Besökaren ska inte ha några frågor kvar när den väl hamnar på landningssidan. Var tydlig med vad du erbjuder, att du är pålitlig och hur saker går till. Besökaren får inte tappa tråden.

  1. En tydlig CTA (Call-To-Action)

Se till att uppmaningen till besökaren är uppenbar. Vad exakt är det du vill att de ska göra? Det bästa är att hålla sig till endast en uppmaning. Distrahera inte besökaren med en massa olika förslag. Fokusera din CTA kring fördelarna i att följa den och märk ut den med en tydlig ”knapp” att klicka på. Besökaren ska inte behöva gissa sig fram.

  1. Ett bra erbjudande

För att besökarna ska vilja skriva upp sig mot något är det viktigt att du erbjuder dem något i gengäld. De kan vara en rabattkupong, ett gratisprov eller en eBook med värdefulla tips. Erbjudandet kan med fördel vara sammanlänkat med en deadline, vilket kan öka konverteringshalten.

  1. Avskalad design

Landningssidan har bara ett syfte. Den behöver inget navigeringsfält, ingen ytterligare information om vart besökaren kan få reda på mer eller tipsa andra. Håll landningssidan avskalad och placera det som finns där i ett centralt läge som inte går att missa. Fatta dig kort och enkelt. Jobba med utformningen.

  1. Mät och analysera

Det räcker inte med att skapa landningssidan och sedan bara låta den ligga där. Du måste veta om det du gör verkligen fungerar. Blir det några konverteringar? Ökar försäljningen? Med hjälp av exempelvis Google Analytics kan du mäta och analysera resultaten och sedan göra ändringar för att optimera landningssidan. Se till att alltid följa upp!

 

Landningssidor fungerar särskilt bra inom inbound marketing. Här gäller det allt som oftast att få besökarna att registrera sig för ett nyhetsbrev, beställa en offert eller ladda ned en rapport. Landningssidor är perfekta för sådana ändamål.

Vill du lära dig om fler metoder för lyckad inbound marketing? Ladda ned vår praktiska guide här nedan!

LADDA NER – GUIDE TILL EN LYCKAD ADWORDS-ANNONSERING

(Liten läsar-läxa till nästa gång; fundera över om detta är en landningssida eller inte. Stay tuned.)

Recent Posts

Want to know more? Get in touch!