En introduktion till framgångsrik content marketing

Jacob Hammar •

Du har troligtvis stött på termen content marketing mer än en gång. Att göra innehåll till en central del av sin B2B-marknadsföringsstrategi har nämligen blivit allt mer populärt de senaste åren. Allt tyder dessutom på att denna trend kommer att hålla i sig. Om du arbetar inom marknadsföring kommer du förr eller senare behöva överväga content marketing, oavsett om du jobbar på ett jättebolag eller mindre företag.

Så varför inte sätta igång direkt? Men var börjar man? Att läsa det här blogginlägget är en bra start.

I det här blogginlägget går vi igenom de grundläggande delarna av content marketing; vad det är, hur det kan användas och varför det är mer populärt än någonsin. Vi delar också med oss av tre tips för dig som vill börja med content marketing. Nu kör vi!

 

(Content Marketing Institute, 2018)

 

Definitionen av content marketing

Som med de flesta termer inom marknadsföring finns det ingen tydlig universell definition. Den internationella utbildningsorganisationen Content Marketing Institute använder följande förklaring:

”Content marketing är en marknadsföringsstrategi som fokuserar på att skapa och sprida innehåll, som är relevant, tillförlitligt och inte minst av värde för en definierad målgrupp. Detta görs i syfte att locka till sig och behålla målgruppen – med förhoppningen om att i slutändan omvandla den till faktiska kunder.”

– Content Marketing Institute 

Om du frågar oss är det en bra förklaring, just för att den fokuserar på kvaliteten av ens content. Om det content som du marknadsför inte är värdefullt, relevant och tillförlitligt, jobbar du inte med content marketing. Då producerar du bara content som ingen vill ha.

Content i sig kan också vara värt att förklara. Det handlar helt enkelt om någon typ av innehåll. Det kan innebära E-böcker, bloggposter, webinar, podcasts, video eller rapporter. Detta är bara några exempel, då verktygslådan för en content marketer är stor. Så länge innehållet intresserar målgruppen och kan uppfylla dina marknadsföringsmål finns det inga restriktioner för hur content kan se ut.

Att ens content ska intressera målgruppen kanske kan tyckas vara en självklarhet. Trots det finns det idag ett överflöd av innehåll som inte är relevant för någon. Detta beror inte på att marknadsförare inte förstår att innehållet måste vara av värde för läsaren. Däremot kan det vara svårt att veta målgruppen faktiskt tycker är intressant.  

 

Så kan content marketing användas

Så, content marketing handlar om att erbjuda sin målgrupp värde. Men hur kan du använda content marketing för att skapa värde även för det egna företaget och varför borde du använda denna strategi? Svaret är att du kan använda content marketing för egentligen vad som helst. Okej, vad som helst låter kanske överdrivet, men denna strategi är både mångsidig och väldigt användbar.

Genom att erbjuda värdefullt content till din målgrupp kan du bland annat:

  • Generera leads genom att erbjuda content i utbyte mot kontaktuppgifter

  • Rankas högre i Googles sökresultat

  • Hålla följare uppdaterade via sociala medier

  • Förbättra relationer med befintliga kunder

  • Positionera företaget

 

(Content Marketing Institute, 2018)

 

Content marketing är mer relevant än någonsin

Content marketing är, av flera skäl, mer relevant än någonsin. Framväxten av sociala medier har förändrat sättet människor interagerar med både annonser och företag i allmänhet. Kunders uppmärksamhet blir allt svårare att fånga, varför din målgrupp endast kommer engagera sig om värdet de kan få ut av innehållet är tydligt. Om du använder content marketing som ett sätt att generera leads är användarens krav på värde ännu högre.

 

3 saker du bör känna till innan du börjar med content marketing

1. Ta reda på vad som intresserar din målgrupp

Först och främst – vad vill din målgrupp läsa om? Sätt dig in i marknadstrender och ta reda på vad din målgrupp faktiskt söker efter på Google. De tre vanligaste teknikerna som B2B-marknadsförare använder för att researcha sin målgrupp är; feedback från säljavdelningen, analys av sin hemsida och keyword research (Content Marketing Institute, 2018). Du kan även passa på att fråga existerande kunder om vad som intresserar dem. Den här typen av förberedelser kommer göra varje fortsatt steg av din content marketing lättare.

 

2. Satsa på utbildande content

Ett vanligt misstag inom content marketing är att allt material som produceras blir en säljpitch. I de flesta fall kommer det inte att intressera läsaren. Varför? De får inte ut något värde av det. Istället bör du dela med dig av kunskap som läsaren faktiskt har användning av. Enligt Content Marketing Institute prioriterar 90% av de mest framgångsrika B2B-marknadsförarna målgruppens informationsbehov högre än att kommunicera ett säljbudskap (2018). Vi vet att det kan vara svårt att hålla sig från att marknadsföra en specifik produkt eller tjänst, men det är värt det. Prioritera kunskapsspridning framför säljerbjudanden.

 

3. Rätt content på rätt plats

Content marketing handlar inte bara om att hitta rätt innehåll. För att det ska fungera måste du även se till att ditt innehåll används på rätt plats. Om du vill jobba med content marketing bör du därför se över vilka kanaler du använder och försäkra dig om att det också är där din målgrupp befinner sig. Finns ditt företag på Facebook, LinkedIn och Youtube? Bra! Har ni även en blogg på hemsidan? Jättebra! Fundera över hur du kan anpassa ditt content, så att det passar respektive kanal och därmed lockar till sig rätt läsare.

 

(Conductor, 2019)

 

Vill du veta mer om content marketing?

Förhoppningsvis har du nu fått en bättre förståelse för vad content marketing innebär. Vi på Brightvision har lång erfarenhet av content marketing och använder oss av strategin för att generera leads och öka våra kunders varumärkeskännedom.

Vi är specialiserade på att skapa engagerande content. Vi producerar kontinuerligt nya E-böcker, bloggposter, videos och mer. Du kan läsa mer om vår contentproduktion här.

Vill du hellre träffas och prata om dina specifika content-behov? Boka ett möte med Sofia genom att klicka på knappen.

BOKA 30 MINUTERS GRATIS MÖTE

 

Recent Posts

Want to know more? Get in touch!