Låt inbound och outbound jobba tillsammans

Anna Härdig • 21 Sep, 2017

bigstock-Alliance-Collaborate-Cooperati-176746111-960429-edited.jpg

Inbound marketing är det nya svarta. Det betyder dock inte att outbound är utdaterat, tvärtom. Inbound och outbound kompletterar varandra och ger leadsgenereringen helt nya möjligheter.

Vi har tidigare skrivit om att du inte ska behöva välja mellan outbound och inbound.  Det har visat sig i många studier att det mest effektiva marknadsmixen för B2B företag är att jobba med båda disciplinerna, då de kompletterar varandra väl, och därför rekommenderas att användas parallellt. Enligt undersökningen Q2 2016 Inbound Marketing Effectiveness Benchmark Study Report, publicerad av Demand Metric och Act-on Software, uppger 84 procent av marknadsförare att de behöver både inbound och outbound för att lyckas med sina kampanjer.   

Först ett snabbt förtydligande av begreppen. Outbound är den mer klassiska marknadsföringen, där du som avsändare aktivit söker upp och "knackar på dörren" hos företag som ni tror ni har ett relevant och intressant erbjudande för.

Inbound är marknadsföring som framförallt är digital, och bygger ursprungligen på idén att du skall bli "hittad" genom ditt content som skall vara så bra så att Google rankar dig högst inom din katergori. Här gäller content marketing, sociala medier, SEO-tänk, podcasts etc. Det är innehåll som kunden kan tänka sig att söka upp självmant, på grund av egenintresse.

Man kan sammanfatta Outbound och Inbound med liknelsen att om du fiskar, så är det som att fiska med spjut genom att använda Outbound och att fiska med nät när du fiskar med Inbound. Ett spjut kastar du med tydligt mål och riktning och ett nät lägger du ut och vet inte riktigt vad som kommer fastna i det. Precis så är det med Inbound och Outbound.

Som med så mycket annat i tillvaron är allt inte svart eller vitt. Det gäller att plocka russinen ur kakan, utnyttja det bästa av båda delarna för att få ett bra resultat.

Så hur kan du använda outbound och inbound tillsammans?

  • Om du har satsat på inbound och skapat riktigt bra content, då finns möjligheten att via outbound marketing distribuera detta. Bloggar, såsom denna, kan även göra sig bra som e-mailutskick eller klassisk direktreklam. En modern telemarketingkampanj utgår också ifrån relevant content i första hand och inte enbart ett produkterbjudanden.  
  • Det content du skapat för inbound kan alltså återanvändas inom outbound. Gör om innehållet till intressanta nyhetsbrev eller mer avancerade annonser. När du följer upp en outboundkampanj kan du, istället för att bara skriva ”tack för att du tog dig tid”, skicka med lite fängslande content du tror att prospekten kan ha nytta av. Försök få dem att prenumerera på dina blogginlägg till exempel.
  • Inbound är effektivt när det gäller att skapa pålitliga leads, men det är svårare för dig att välja exakt vilka du vill nå ut till eftersom det är kunderna som kommer till dig istället för tvärtom. Med outbound kan du välja vilka du ska vända dig till. Om du får in leads både via din outbound- och din inboundmetodik ökar chanserna att hitta riktiga guldkorn som kan fungera som ambassadörer för din verksamhet.
  • Med bra inbound content lockar du till dig potentiellt varma leads men generellt sett är det outbound som bidrar till att det blir en affär. Om du märker att en person besökt din sida flera gånger för att läsa bloggar (inbound) är det kanske dags att göra ett första kontaktförsök (outbound). Internet består till 90 procent av lurkers (personer som hänger på nätet men inte interagerar med innehållet). Dessa kan behöva en liten extra knuff mot ett beslut.
  • Inbound ska leda mot outbound. Med ditt fängslande content kan du lotsa besökarna mot en landningssida och en call-to-action. När du väl fått tag på deras email-adress är det dags att låta outbound göra sitt.
  • Genom att använda både inbound och outbound i din marknadsföringsstrategi blir det enklare att avgöra hur nära ett köpbeslut den eventuella kunden är. De personer som ligger nära ett köpbeslut är mer benägna att klicka på betalda annonser eller samla på sig informationsbroschyrer i en monter. Outbound passar alltså bäst för personer långt ned i försäljningstratten (the sales funnel).
  • Inbound med tillhörande content är det som lockar de eventuella kunderna in i försäljningstratten. Inbound passar alltså bäst i det tidiga stadiet, när de potentiella kunderna mest bara hänger omkring bland Googles olika sökresultat. Det är här du har chansen att etablera dig i deras medvetande.

Det viktigaste när du ska jobba med både inbound och outbound samtidigt är att dessa olika avdelningar på ditt företag har en väl fungerande kommunikation mellan varandra. Se till att alla har koll på varandras uppgifter och utmaningar. Tillsammans kan inbound och outbound skapa helt fantastiska kampanjer!

Vill du veta mer om hur detta fungerar och hur du kan omsätta det i praktiken? Känn dig fri att ta del av vår eBook i ämnet. Länk finner du nedan!

 

LADDA NER – GUIDE TILL EN LYCKAD ADWORDS-ANNONSERING

 

Prenumerera på vår blog