Så kan Google Analytics förbättra er lead generation

Sofie Simonsson • 9 Sep, 2019

Google Analytics är ett grundläggande verktyg för alla som har en hemsida. De allra flesta företag har satt upp Google Analytics på sin hemsida, men långt ifrån alla utnyttjar verktygets fulla potential. De som har lyckats sätta upp Google Analytics korrekt rent tekniskt kämpar ofta med att förstå vad man ska mäta och vad ens insamlade data faktiskt betyder.

Frågetecknen kring Google Analytics blir ännu tydligare när det kommer till att generera leads online. I den här bloggposten kommer vi titta närmare på hur Google Analytics kan användas för att göra leadsgenereringen mer effektiv (om du vill lära dig ännu mer om hur Google Analytics kan hjälpa er att generera fler och bättre leads, anmäl dig till vårt webinarie.)


ga-blog-se

 

3 steg till att använda Google Analytics för att generera leads

  1. Definiera leads och mål

När det gäller leadsgenerering är det alltid viktigt att bestämma definitioner och sätta mål – även när det gäller Google Analytics. Det första du behöver göra är att definiera vad ett bra lead innebär för just dig. Det här kan variera beroende på om du är ett B2B- eller B2C-företag, ditt erbjudande och dina specifika marknadsföringsmål.

Fundera därefter vad du vill att en besökare ska göra på din hemsida. Tänk både på din webb i allmänhet och även på specifika sidor. Många B2B-företag (där onlineköp inte alltid är möjligt) har mål som exempelvis nedladdning av content, läsning av en bloggposter, anmälning till nyhetsbrev eller att fylla i ett formulär.

  1. Sätt upp rätt konverteringsspårning

Nu har du satt upp mål och definierat vad ett lead är. Nu är det dags att gå in i Google Analytics, där vi ska sätta upp den faktiska spårningen. I Google Analytics spårar och mäter vi konverteringar genom att sätta upp mål. Det finns fyra olika typer av mål; destinationsmål, varaktighetsmål, målet sidor/skärmar per session och händelsemål. Att förstå de olika måltyperna är nödvändigt för att effektivisera leadsgenerering med hjälp av Google Analytics.

Destinationsmål är ett sätt att spåra specifika URLer. Den här typen av mål är perfekt för tack-sidor, bekräftelsesidor och PDFer. Du kan också sätta upp måltrattar, för att spåra en besökare som rör sig genom flera sidor i en session. För B2B-företag som vill generera leads kanske detta är den viktigaste typen av mål.

Varaktighetsmål kan användas för att spåra hur många av dina besökare stannar på din webbplats en viss tid. Du kan spåra besökare som stannar längre än en specifik tid som du själv anger. Detta kan vara användbart exempelvis för bloggposter. Genom att estimera hur lång tid det tar att läsa en bloggpost, kan du sätta upp ett varaktighetsmål för att mäta hur många besökare som stannar längre än din estimering.

Målet sidor/skärmar per session liknar varaktighetsmål men låter dig mäta hur många sidor en besökare visar innan hen lämnar din hemsida. Det innebär alltså att du behöver välja ”större än” och sedan ett visst antal sidor.

Händelsemål är lite mer avancerade, eftersom det är upp till dig att definiera de händelser som du vill spåra. Om du vill spåra ett händelsemål behöver du lägga till lite JavaScript-kod på den sida du vill spåra. Händelsemål är mångsidiga och koden du lägger in kan spåra saker som externa länkar, nedladdningar, hur länge någon tittar på en video och sociala medier-knappar.

  1. Förstå Googles mätvärden

Google Analytics kan spåra och mäta många olika värden, Om du sätter upp ditt Google Analytics-konto själv behöver du ta dig tiden att förstå vad de olika mätvärdena betyder. Här är en snabb förklaring av fem viktiga mätvärden (men det finns givetvis många fler).

  1. Förvärv Översikt: Här hittar du en översikt över din hemsidas trafik och varifrån den kommer – organiskt sök, referrals och sociala medier.
  2. Socialt Översikt: Gör en djupdykning i din hemsidas närvaro på sociala medier.
  3. Avvisningsfrekvens: representerar hur stor andel av dina besökare som lämnar efter att bara ha sett en sida på din webbplats.
  4. Konverteringar: i Google Analytics sker konverteringar när ett mål (som vi pratade om tidigare) blir uppfyllt av en besökare.
  5. Utgångssidor: Denna funktion låter dig se den sista sidan som en person besökte innan hen lämnar din hemsida. Det möjliggör viktiga insikter kring hur dina besökare flödar genom din webbplats.

Glöm inte! Avvisningsfrekvensen kan vara ett lite knepigt mätvärde. För att en besökare inte ska räknas in i denna statistik måste besökaren utföra någon typ av handling på sidan (klicka på en knapp, trigga en händelse etc.).  Så även om en besökare noggrant läser en bloggpost i tio minuter och sedan stänger webbläsare räknas den besökaren fortfarande in i avvisningsfrekvensen, eftersom hen inte klickade vidare sig till en annan sida på din hemsida. Så kom ihåg, även personer som räknas in i avvisningsfrekvensen kan ha besökt visst innehåll din hemsida.

Lär dig mer om Google Analytics för leadsgenerering!

Vill du veta mer om hur du kan använda Google Analytics för att göra er leadsgenerering ännu mer effektiv?  Den 25 september håller vi live-webinaret ”Google Analytics for B2B Lead Generation and Optimization". Genom att delta i webinaret kan du också få ta del av en uppsättning av ett Google Analytics-konto, med hjälp av vår Google-specialist här på Brightvision.

Läs mer och anmäl dig till webinaret genom att klicka på knappen här under!

Anmäl dig till webinaret

Recent Posts

Want to know more? Get in touch!