Vad är egentligen lead generation?

Anna Härdig • 11 Jan, 2018

fisk-721693-edited-784626-edited.jpeg

Det har kommit till vår vetskap att inte alla vet vad lead generation betyder. Det var illa. Här har vi suttit och snackat leads och genererande utan att kanske alls nå ut med vårt budskap. Men frukta icke! Här kommer en pedagogisk och lagom lång genomgång av begreppet lead generation.

Egentligen vet nog det flesta inom branschen vad lead generation innebär, men däremot inte att det har ett namn. Ett lead är en potentiell kund som du snärjt (genererat) via olika kanaler och tekniker. Ditt lead kan befinna sig vart som helst i the buyer’s journey när du påbörjar din generering och baserat på detta vet du vilket typ av content och vilken metod du bör använda för att göra leadet uppmärksamt på dina tjänster eller produkter. Dina leads kanske aldrig har hört talas om dig förr eller så är de hängivna läsare av ditt nyhetsbrev och har även tidigare köpt saker från dig. Båda dessa typer kallas leads, men det är olika heta i resan mot ett köp.

När det gäller lead generation inom inbound är grundtanken att den potentiella köparen själv ska förse dig med sina kontaktuppgifter. På det viset vet du att personen någonstans ändå är intresserad av något av det du erbjuder, och du slipper framstå som en påträngande telefonförsäljare som försöker kränga något det ofrivilliga leadet aldrig har hört talas om eller visat intresse för.

Om någon redan laddat ned en broschyr från din hemsida och därmed uppgett sin mailadress är det inte lika irriterande när du sedan hör av dig och frågar vad de tyckte om broschyren och om de kanske till och med är intresserade av en demo.

Fördelarna med en välfungerande lead generation är bland annat dessa:

  • När du sätter in din slutliga säljstöt vet du med säkerhet att den potentiella kunden i någon mån är intresserad eftersom den visat detta på egen hand
  • Om du lyckas förmedla konstruktivt och hjälpsamt content åt dina leads ökar chansen att ditt företag blir omtalat i de kretsar din målgrupp rör sig

  • Du skapar bättre och mer långvariga relationer med dina kunder

  • Beroende på den information du väljer att samla in kan du skapa dig en tydligare bild av dina kunders personas

  • Mer välgrundade personas ger dig chansen att erbjuda ännu mer riktat content som passa målgruppen

  • Välriktat content som hjälper kunden gör kunden glad och dessa aktiviteter bidrar till ökad försäljning för dig, vilket gör dig glad. Alla vinner på väloljad lead generation.

Med lead generation menas alltså processen med att attrahera och konvertera personer till potentiella eller faktiska kunder. Detta genom att mata dem med content de faktiskt har användning för och via det vänja dem vi tanken på ett köp från ditt företag istället för att kasta ett erbjudande de inte bett om i ansiktet på dem.  

Vill du lära dig mer om hur du bäst genererar leads? Ladda då ned vår gratis eBook i ämnet här!

LADDA NER – GUIDE TILL EN LYCKAD ADWORDS-ANNONSERING

Prenumerera på vår blog