Vad är Marketing Automation och varför borde du komma igång med det idag?

Matilda Nilsson •

Digital marknadsföring handlar om att leverera rätt innehåll, till rätt person och vid rätt tidpunkt. Det här ska du se till att göra med samtliga kontakter i din databas – var och en på det sätt de själva föredrar och beroende på var de befinner sig i köpresan. Därtill ska du självklart hålla alla sociala medier uppdaterade och samtidigt se till att utvärdera resultatet av dina marknadsinsatser. Givetvis får du heller inte glömma bort dina dagliga arbetsuppgifter och möten. Det blir lätt lite mycket, eller hur? 

Tänk om det istället fanns en metod för att på ett personligt sätt kommunicera med hela din databas, samtidigt som du sparade tid, blev mer strukturerad och fick hjälp att prioritera bland dina leads. Som du kanske har räknat ut vid det här laget finns det en sådan metod. Om du jobbar med marknadsföring är chansen dessutom stor att du redan har hört talas om det. Vi pratar förstås om Marketing Automation. Men vad är det egentligen? Och vad kan du få ut av det?


"Företag som använder Marketing Automation

konverterar 53 % mer leads till MQL

än de som inte använder det"

– Forrester Research, ”The Forrester Wave Lead-To-Revenue Management Platform Vendors” (2014)

Varför ditt företag behöver Marketing Automation

Som namnet (och vad du precis läst) indikerar är Marketing Automation ett sätt att automatisera, optimera och mäta dina repetitiva marknadsföringsinsatser. För att tillgodogöra dig dessa fördelar behöver du ett Marketing Automation-system. Ett sådant system gör det möjligt för dig kombinera olika processer och sammanlänka dina marknadsföringskanaler. Några av de processer som kan effektiviseras via Maketing Automation är:

 • Automatiserade nyhetsbrev
 • Integrering med CRM-system
 • Landningssidor
 • Marknadsföring via sociala medier
 • Lead scoring
 • Rapporter och analys

 

MA-funnel-1

 

Ett MA-system kan alltså användas för att skapa konverterande landningssidor, som följs upp av automatiska mejlutskick, helt baserat på arbetsflöden och de buyer personas du väljer att skapa. Systemet hjälper dig även med segmentering av kontakter och genom så kallade Lead Scoring-verktyg får du en överblick över vilka leads du bör prioritera.

Ett av de huvudsakliga syftena med Markering Automation är att på lång sikt vårda dina leads genom att förse dem med innehåll som baseras på var de befinner sig i köpresan. Ett Marketing Automation-system gör dig mer eller mindre till spindeln på nätet (ja, det där var en ordvits).

 

Vad du behöver veta innan du kör igång

Som du antagligen har listat ut är Marketing Automation ett utmärkt sätt att effektivisera ett företags marknadsföringsstrategier. Det finns dock några falluckor, som du bör se upp för. En av sakerna du bör undvika är massutskick med generiskt och irrelevant content, då det endast kommer lämna mottagaren med känslan av att du skickat dem spam. Marketing Automation ska hjälpa dig att spara tid genom att skicka skräddarsytt innehåll till en segmenterad målgrupp. Du vill förse dina kontakter med rätt innehåll, varför Marketing automation handlar om att vårda och värma upp dina leads, snarare än direkta säljinsatser.

Någon som inte är allt för insatt i MA-världen tänker kanske att det inte skiljer sig nämnvärt från en Email Service Provider (ESP), exempelvis MailChimp. Skillnaderna är dock stora. Via ett ESP-system kan du enbart skicka ut mejl och därefter få en begränsad rapport över resultatet. Marketing Automation-system möjliggör däremot en exakt analys över exakt hur och när dina kontakter har interagerat med ditt content eller din hemsida. Systemet loggar även dina kontakters beteenden, vilket gör att du automatiskt kan skicka ut relevant och riktat innehåll. Till skillnad från ett ESP-system ger ett MA-system dig även en end-to-end-bild av hela kundresan, från den första interaktionen till slutlig konvertering.

Listan nedan visar några av de främsta skillnaderna mellan Marketing Automation-system(MA) och Email Service Providers (ESP):

ESP-MApng

 

Rätt Marketing Automation-system för dig

Fler och fler inser fördelarna med Marketing Automation. Samtidigt finns det också allt fler system att välja mellan; Hubspot, Marketo och SharpSpring, för att nämna några. Att hitta rätt system är på flera sätt avgörande, då ett felsteg både kan bli en dyr och tidskrävande historia. När man jämför olika system är det därför viktigt att inte bara se till de olika funktionerna, utan att även försäkra sig om att systemet lämpar sig för ens specifika behov.

Här är 7 viktiga frågor att ställa i valet av Marketing Automation-system

 1. Kommer du göra allt själv eller ta extern hjälp?
 2. Hur många kommer att använda systemet?
 3. Hur kommer dina behov att se ut om 3-5 år?
 4. Vilken typ av användare kommer du att ha?
 5. Hur många timmar kommer du att kunna spara?
 6. Hur stor är din databas?
 7. Vad har du för budget?

Kom igång med Marketing Automation idag

Ett MA-system kan ta mycket börda från dina axlar och effektivisera flera av de saker som du kanske vanligtvis spenderar timmar på att utföra. Däremot kan du inte förvänta dig att det ska ersätta allt ditt arbete. Du kommer fortfarande behöva producera relevant content, eftersom det inte går att automatisera marknadsföring utan något att faktiskt marknadsföra. Ett MA-system ger dig dock både mer tid att komma på bra innehåll och att följa upp kvalificerade leads.

 

Vill du veta mer?

I vårt webinar "Jakten på rätt Marketing Automation-system" delar vi med oss av våra lärdomar gällande Marketing Automation. Vi tittar även närmare på SharpSpring – ett MA-system som utmanar jättarna på marknaden genom att erbjuda en avancerad plattform till en bråkdel av priset. Du hittar webinaret här!

webinar_mockup-1

Självklart är du även välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer!

BOKA WEBBMÖTE

Recent Posts

Want to know more? Get in touch!