Vilka kriterier ska en bra hemsida ha?

Anna Härdig • 9 Feb, 2018

hemsida liten

Det tar tio sekunder för oss att bedöma huruvida vi ska stanna kvar på en hemsida eller klicka oss vidare. Men vad är det då som avgör om vi stannar kvar eller ej?

Hemsidors design kan bli utdaterad liksom designen på magasin och tidningar. För att fortsätta upprätthålla huvudsyftet med er hemsida kan ni behöva göra om den lite då och då utifrån de nya krav och möjligheter som kommer. Idag ska vi därför tipsa om några faktorer som kan göra er hemsida till en mer attraktiv plats att hänga på och där köp uppmuntras på ett kreativt sätt.

På högst 10 sekunder ska du hinna få besökaren att förstå vart den har hamnat och varför det är värt att stanna kvar. Vad kan du göra för att uppnå detta?

  • Tydlighet. Vad är syftet med er hemsida? Vad är det meningen att besökarna ska göra där? Led besökaren dit du vill ha den, alternativt se till att tillhandahålla all den information besökaren kan tänka behöva för att kunna navigera själv. Highlighta det du vill framhäva.

  • Enkelhet. Tryck inte in för mycket information på samma sida. Jobba med menyer och flikar så att besökaren själv kan sortera all information och välja vad den vill se för tillfället. Ha inte för många flikar bara, besökaren kommer inte att klicka sig igenom alla ändå. Se istället till att varje flik ger besökaren något viktigt.

  • Tonalitet. Låt er personlighet som företag komma fram på hemsidan. Ni måste inte skrika ut vad ni står för, men genom små metoder kan ni ge besökaren en känsla av hur ni är som företag och framförallt, hur ni är att jobba med.

  • Blandat content. Det blir lätt så att en hemsida bara består av en massa olika textstycken. Se till att blanda ut dessa med foton, bilder, animationer, videos etc. Men överdriv inte, det får inte se stökigt ut. Varje liten del måste fylla ett syfte.

  • Responsiv design. Ni vet inte från vilket håll era besökare kommer klicka sig in. Är det via Internet Explorer eller Iphone X? Er sajt borde sträva efter att vara kompatibel för alla webbläsare (kanske inte Internet Explorer idag dock) och framförallt måste sajten vara mobilanpassad.

  • SEO-anpassning. Om någon googlar efter just de tjänster ni erbjuder är det en fördel att ni har SEO-anpassat det content ni har på hemsidan så att ni därmed hamnar högt upp i Googles sökresultat. Om er hemsida dessutom är en plats där besökarna stannar kvar lite längre, kan ni rida på Googles Panda-algoritm i sökresultaten.

  • Driv trafik. Även om ni har utvecklat den mest fantastiska hemsida världen någonsin skådat så är det ingen idé med detta om ni inte har några besökare. Därför måste ni, med valfri metod, lyckas driva trafik till er sajt på något sätt.

  • Jobba med landningssidor och tacksidor. Se till att besökaren har något att göra på din hemsida, eBöcker att ladda ned, guider att ta del av, you name it. Samla dina leads och konvertera dem till lojala kunder!

Det här säger statistik från HubSpot om vad besökare tycker är viktigt på en hemsida:

10 % tycker att det viktigaste är att hemsidan har en snygg design.
9 % tycker att det viktigaste är att hemsidan är en interaktiv upplevelse.
5 % tycker andra oklara saker är viktigt MEN
76 % tycker att det allra viktigaste på en hemsida är att de snabbt kan hitta vad de letar efter.

Förresten, här är en gratis eBook om fler inbound marketing-tips. Den är bra. Ladda ned den. Tack och hej.

LADDA NER – GUIDE TILL EN LYCKAD ADWORDS-ANNONSERING

Recent Posts

Want to know more? Get in touch!