Vad gör ett marketing automation system?

Anna Härdig • 30 Oct, 2017

template-1599665_1280-425034-edited.png

När ditt företag växer och det blir alltmer att hålla reda på och följa upp kan det vara en fördel att automatisera detta. Med ett marketing automation system kan du enklare se vad som fungerar och inte. Det hjälper dig att arbeta mer effektivt.

Inom inbound marketing gäller det inte bara att samla in leads. Du måste även ta hand om dessa, annars blir själva insamlandet fullkomligt onödigt. Ett marketing automation system tar hand om dina potentiella kunder tills dess att de är redo för köp. Det betyder dock inte att du bara kan luta dig tillbaka och tro att systemet ska sköta allting åt dig. Systemet är ett hjälpmedel, men du är den fortsatta hjärnan bakom förståelsen för vad som pågår.

Ett marketing automation system är en form av mjukvara med olika egenskaper. Dessa egenskaper ska underlätta ditt arbete med att samla in, analysera, mäta och bearbeta de leads du får in. Med ett marketing automation system kan du alltså på ett effektivare sätt arbeta med riktad kommunikation, baserat på olika kriterier. Du får ett välbearbetat underlag för hur du bäst genomför dina marknadskampanjer och hur du bör prioritera.

Ett fulländat marketing automation system arbetar med fördel i dessa tre steg:

  1. Lead capturing

Genom att använda ett marketing automation system kan du se exakt vad dina leads gör när de besöker din hemsida. Systemet studerar besökarnas aktivitet och samlar in data för att skapa tydliga kundprofiler. Det ger dig insikter om hur nära dina leads är att bli kunder, alltså när de går från kalla leads till varma leads.

  1. Lead scoring

Systemet ger besökarnas aktiviteter olika ”poäng”. Varje kundprofil får en poängsättning, vilken påvisar den fas av the buyer’s journey besökaren befinner sig. Det ger dig en fingervisning i hur kallt eller varmt ditt lead är och vilka leads som är värda att lägga tid på.

  1. Lead nurturing

När du vet i vilken fas av the buyer’s journey ditt lead befinner sig vet du också vilket typ av content personen är mest mottaglig för. Olika form av content passar för olika steg av köpresan (inbound-metodiken), och du kan nu börja lotsa ditt lead mot just sådant content personen är mogen för.

 

Förutom dessa tre komponenter kan ett marketing automation system också bidra med integrering av olika system, personaliserade erbjudanden och segmentering av målgrupper.

Det finns många fördelar med att använda sig av ett marketing automation system, bland annat sparar det tid och ökar konverteringshalten hos dina leads. Dessa system fortsätter att utvecklas hela tiden, och det finns många fördelar med att hålla sig uppdaterad om vad som händer i branschen.

 

Vill du lära dig om fler hjälpmedel till en lyckad inboundmetodik? Då kan du ladda ned vår smarta guide i Inbound Marketing här nedan!

LADDA NER – GUIDE TILL EN LYCKAD ADWORDS-ANNONSERING

Prenumerera på vår blog